dimarts, 14 de gener del 2020

CHRISTINE DE PISAN

Biografia:

Christine de Pisan (Venècia, República de Venècia, 1364-monestir de Poissy, França, 1430) va ser una poeta i filòsofa francesa que va arribar a convertir-se en la primera escriptora professional de la seua terra. Els seus tractats filosòfics i feministes inicien la “Querella de les dones”, on mostra els seus forts pensaments contra la misogínia. El seu gran treball al món de l'escriptura i la literatura ens va deixar un important repertori d'obres que ens ensenyen molt bé com era la societat i el pensament d’aquella època.

Obres i temes:

Va escriure algunes obres on mostrava la seua visió de la política i dels esdeveniments de l'època. A més, va ser l'única escriptora que va relatar els successos provocats per Juana d'Arc estant ella viva. Però, sobretot, va escriure defensant el dret de la dona a ser considerada un ésser humà amb iguals condicions que un home.

Va reflexionar sobre si mateixa i la seua conducta, també, sobre la que tenien altres dones amb qui es relacionava. Va arribar a la conclusió que podia ser erroni que tants homes il·lustres menyspreàren tot el gènere femení sense excepció.

Tenia la certesa que si s'educara a la dones de la mateixa manera que als homes, elles podrien tindre les mateixes facultats que ells en qualsevol sector laboral, encara que ella també reconeixia que unes serien més intel·ligents que unes altres, que és el mateix que passa amb el sexe masculí.


Fragment que m'ha agradat:
 
"No és que sigui cosa d’un home o de dos, ni tan sols es tracta d’aquest Mateolo, que mai gaudirà de consideració perquè el seu opuscle no va més enllà de la burla, sinó que no hi ha cap text que estigui exempt de misogínia"



Enllaç text de Cristina de Pisan:

(xicoteta introducció a l’escriptora i fragmnet d’una de le esu obres)





Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...