diumenge, 8 de març del 2020

La inclusió de la dona en el Cànon Literari


Resultado de imagen de mujeres en el canon literario


El Cànon Literari és la llista d'autors selectes d'un gènere literari, és a dir, la llista que consta amb els millors i perfectes escriptors i escriptores. No obstant, no hi ha una definició universalment acceptada, ja que hi ha diverses discussions sobre la categoria de cànon i preguntes del tipus qui o qui produeixen els canons?, com s'apliquen?, quina és la forma de subsistència dels canons o la seua caducitat?. El gran problema i causant de tal conflicte és que el criteri fonamental i únic hauria de ser l'excel·lència estètica. No obstant això, este és un criteri molt ambigu i subjectiu. A més, els orígens del cànon són molt remots encara que fora mencionat com a tal per primera vegada en el segle XVIII.

Tot seguit, centrant-nos en qui es participe d’aquest cànon, qui apareix en la llista, podem observar quantitat de noms de famosos i importants autors com Dante, Gonzalo de Berceo o Cervantes, però on estan les dones escriptores? , hi tenim al cànon? Doncs sí, però no són suficients, necessitem fer una inclusió de més dones al cànon literari perquè segueix estant molt descompensat, ja que no és un secret per a ningú que el cànon literari està marcat pel masclisme que impera, i ha imperat sempre, en la literatura i altres disciplines artístiques. Si el cànon és el conjunt d'obres clàssiques, que se suposa que els lectors hem de conéixer i discutir, la definició mateixa, d'entrada, està inundada de subjectivitat. Per això, hui o qualsevol altre dia hem de lluitar perquè les dones en la literatura o qualsevol branca artística i laboral tinguen la mateixa representació, importància i respecte que els homes.

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...