dimarts, 17 de novembre del 2020

Esquilo

 Esquilo

Biografía

Nascut el 525 a.C a Grècia, va ser un dramaturg greg. Va escriure 82 peces, era molt reconegut en els "tornejos" de composició dramàtica i només va ser derrotat per Sòfocles. També va ser un reconegut guerrer. A dia de hui només es conserven 7 peçes de les seves obre i és considerat el primer gran representant de la tragèdia grega. Va morir al 456 a.C a Gela, Sicilia.

Fragment d'obra

Mensajero. ¡Ciudades todas de la tierra de Asia, oh pueblo persa, puerto de riqueza! De un solo golpe ha sido destruida nuestra prosperidad. ¡La flor de Persia aniquilada! ¡Oh Dios, malo es anunciar las desgracias! Pero es obligado explicar lo ocurrido. Persas: ¡Todo el ejército se ha hundido!
Coro. ¡Horror, horror, martirio aciago, horrendo! ¡Ay, ay! Llorad, oh Persas, al escuchar tal desastre.
Mensajero. Sí, porque nuestra hueste está acabada. Yo mismo, sin pensarlo, me he salvado.
Coro. Nuestra vida se ha prolongado en exceso, pobres ancianos, y ahora he de escuchar un mal que jamás había esperado.
Mensajero. Voy a contaros, Persas, los desastres que allí ocurrieron. Yo estaba presente, no he escuchado el relato de otros labios.

(Aquesta obra 'Els perses' és l'obra teatral més antiga que ha arribat als nostres temps).

Vídeo



Comentari
-M'ha paregut molt interessant la vida d'Esquilo, i sobretot la seua obra 'La Orestíada' ja que tant la civilització grega com la persa m'interessen molt. No coneixia a Èsquil i per tant m'ha agradat més fer aquest treball.






OVIDI

Ovidi va ser un poeta romà que va néixer el 20 de març de l'any 43 a.C a Itàlia, i va morir a l'any 17 dC a Romania. Va escriure sobre amor, dones abandonades i transformacions mitologiques. Està considerat un dels millors poetes de la literatura llatina, junt a Virgili i Horaci. La seva poesia va tindre una influència important en l’art i literatura d’Europa.

BIOGRAFIA

Va ser l'últim dels poetes llatins de l'època d'august. Ovidi va cantar a una tal Corina que possiblement va ser Júlia, la filla d'August.
Va ser això el que va donar nom i fama en el cercle dels poetes, entre ells es trobaven Properci, Baso i Horaci.
Ovidi es trobava en l'apogeu de la seva fama, quan va ser sorprès per un edicte d'August que el desterrava a Tomis. Molt s'ha especulat des de llavors, sobre la veritable raó del seu desterrament.
Ovidi ens parla d'un "error". Aquest error podria ser, segons el crític Boisseir, el fet que Ovidi es veiés implicat en un escàndol de la família imperial.


FRAGMENT D'OBRA


Fragment de Les Metamorfosis.



"No prengues la vida que no pots donar;
doncs totes les coses tenen el mateix dret de viure,
mata criatures nocives on siga pecat salvar;
aquesta única prerrogativa tenim;
però alimenta la vida amb menjar vegetal,
i defuig el gust sacríleg de la sang."


COMENTARI:
 
Aquest paràgraf pertany al quinzé llibre del poema èpic Metamorfosi d'Ovidi. Es tracta de relats mitològics procedents del món grec adaptats a la cultura llatina de l'època.
Narra la història del món des de la seua creació fins la deïficació de Juli Cèsar. Intenta explicar la realitat de les seues causes i els seus fenòmens, i deixa clar que l'aparició de l´home a la terra és al ple, de la metamorfosis o transformació d'aquesta. Aquest paràgraf en concret, m'ha resultat molt interessant i sorprenent perquè ja parla en un moment tan remot de la història del vegetarianisme. Tracta a tot ser viu animal amb respecte i amb el mateix dret a viure. Diu explicitament que hem d'alimentar-nos de menjar vegetal.



Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...