dimarts, 18 de febrer del 2020

Aleksandr Puixkin

Va nàixer a Moscú el 10 de juny de 1799. És considerat l’autor més important de la literatura russa i el pare de la llengua russa moderna.Va ser fill d’una de les famílies aristòcrates més antigues de Rússia i com era costum en les famílies adinerades, va rebre una educació basada en la literatura i llengua francesa, trobant des de xicotet la seua passió.En 1814 va publicar el seu primer poema.
La temàtica de la seua prosa tractava sobre l'història del seu país, Rússia com Полтава (1829; Poltava), Медный всадник (1833; El cavaller de bronze) o Капитанская дочка (1836; La filla del capità), Повести покойного Ивана Петровича Белкина (1831,Els relats de Belkin).Va escriure alguns poemes que van provocar el seu exili a Moldàvia com Волность (La llibertat) i Деревня (El poble). L'escritor va morir ferit en el llance que ell mateix havia provocat en exigir una reparació de l'honor de la seua esposa.


TRES FONTS

Dins l’estepa del món, trista i immensa,
tres fonts hi han brollat, misterioses.
La Joventut. Font ràpida i intensa
que bull i salta en ones remoroses.
La font de Poesia, fetillera,
abeura en el desert el desterrat.
La freda font d’Oblit és la darrera:
i és la més dolça al cor assedegat!

     (Trad. Guillem Nadal)


http://www.visat.cat/literatura-universal-catala/cat/autor/37/alexandr-sergueievitx-puixkin.html
http://magpoesia.mallorcaweb.com/poesiarussa/puixkin.html


Resultado de imagen de aleksandr puixkin

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...