dimarts, 11 de febrer del 2020

Madame de La Fayette

Marie-Madeleine Piochet de la Vergne va nàixer el 16 de Març de 1634 a París (França). Va créixer en una familia adinerada de la petita noblesa la qual en menejava al voltant del cercle reial.

A l'any següent de morir el seu pare, va entrar al servei de la reina Anna d'Àustria com a dama d'honor. Allí va tenir l'oportunitat d'aprendre italià i llatí.

Amb 22 anys es casà amb un noble 18 anys major que ella. Només casar-se es traslladaren a Auvernia, on varen tindre dos fills. No obstant això, visitava Paris amb freqüència fent-se un lloc en la cort. Es va fer coneguda com Madame La Fayette i va començar a escriure biografies i altres escrits al rebre peticions per part de la cort. Doncs així es com va començar tot.


Obres

- La princesa d'Cléves publicada anònimament al març de 1678, considerada per molts la primera novel·la francesa i un prototip dels inicis de les novel·les psicològiques.

- La princesa de Montpensier (1662) i de Zaida, una història espanyola (1670)

- La comtessa de Tende (1718), novel·la curta l'argument recorda a el de la princesa d'Cléves.

- Memòries de la cort de França entre els anys 1688 i 1689 (1731)

- Correspondència (1725), que recull les cartes que va intercanviar amb diverses personalitats de l'època, entre elles la seva gran amiga la marquesa de Sévigné.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...