divendres, 31 de gener del 2020

El mercader de Venècia, Shakespeare


EL MERCADER DE VENÈCIA


Bassanio, un jove venecià, tracta de guanyar la mà de Porcia, una bella i rica hereva de Belmont. Es dirigeix ​​al seu millor amic, Antonio, el mercader de Venècia, i li demana un préstec de 3.000 ducats. Atès que la riquesa d'Antonio està invertida en la seva flota, actualment en alta mar, es veu obligat a demanar prestat els diners de Shylock, un prestador jueu a qui menysprea. Shylock li deixa els diners, però li fa signar un contracte que estipula que si Antonio no paga el préstec a temps, haurà de saldar el deute amb una lliura de la seva carn.

Mentrestant, a Belmonte, seguint la voluntat del seu pare, Porcia posa a prova a una sèrie de pretendents que tracten de guanyar la seva mà per l'elecció de la part dreta del pit de cada tres que se'ls presenta. Després que el príncep del Marroc i el príncep d'Aragó no pasen la prova, arriba Bassanio i tria el costat dret del pit i guanya la mà de Portia.

Durant aquest temps, a Venècia, Jessica, filla de Shylock, es fuga amb el seu amant, Lorenzo el cristià, portant amb ella tots els diners del seu pare. Quan Shylock s'assabenta que els vaixells i de la riquesa d'Antonio s'han enfonsat al mar, anuncia que va a demanar a Antonio per la lliura de carn que li devia.

La remor de la demanda arriba a Bassanio i ràpidament es dirigeix ​​a Venècia, per estar amb el seu amic durant el judici. Portia i la seva criada arriben a la cort veneciana disfressades d'home. Portia, fent-se passar per un advocat acadèmic, declara en el cas d'Antonio, es troba una llacuna en el contracte i allibera Antoni de les urpes de Shylock. Shylock és condemnat a lliurar tota la seva fortuna a Lorenzo i convertir-se a cristià. L'obra acaba a Belmonte amb la unió de tots els joves amants.




Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...