dimarts, 21 de gener del 2020

Filòsofs i filòsofes del segle XIV


Introducció:

La filosofia medieval es caracteritza principalment per intentar conciliar les doctrines cristianes (però també jueves i islàmiques) amb la filosofia heretada de l'antiguitat clàssica. Algunes d'aquestes doctrines van ser especialment difícils (com l'encarnació i la trinitat), però l'esforç per resoldre-les va ser el motor de gran part de la filosofia medieval, i va portar a desenvolupar conceptes, teories i distincions que heretaria tota la filosofia posterior. 

Escotistme: 

Juan Duns Escoto, teòleg escocès el qual va pertànyer a l'escolàstica, va estudiar a Oxford. Va defensar la humanitat de Crist i desenvolupar la base teòlogica per ploclamar la Immaculada Concepció; utilitzant l'aplicació de la lògica deductiva en el terreny metafísic,
va intentar demostrar l'existència de Déu i la dels seus atributs fonamentals. Els seus arguments giren al voltant de les essències, els intel·ligibles i l'ordre ontològic que es pot establir entre ells. 

Va dir: "Anaven fins al límit del que és possible per així deixar fora de perill la integritat i la realitat de la naturalesa humana de Crist".

Ockhamisme: 

Guillermo de Ockham va ser un frare franciscà i filòsof anglès, va desenvolupar significatives obres sobre la teologia. Corrent filosófica dedicada a criticar principis tradicionals de l'escolàstica i va marcar un interés cap l'experimental; criticava la metafísica tradicional negant l'existència o possibilitat d'un coneixement racional de Déu, l'existència de Déu és només un argument probable, no hi ha un veritable caràcter demostratiu. Nega l'existència de la concepció de l'ànima ja que segons ell no existeixen arguments dels quals demostrin que existeix una ànima substancial immaterial i immortal. Separava la fe de la raó.

Dones a la filosofia: 

Les dos úniques dones filósofes registrades a aquest segle són: Christine de Pizan i Dorotea Bucca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...