dimarts, 18 de febrer del 2020

Molière


Va nàixer a París, 1622, on també va morir al 1673. Va ser un dramaturg i actor francès. Nascut en una família de la rica burgesia comerciant, el seu pare exercia el càrrec de tapisser real. Molière va perdre a la seua mare a l'edat de deu anys. Alumne en el col·legi jesuïta de Clermont fins a 1639, es va llicenciar en la facultat de dret d'Orleans en 1642.

Els seus treballs existents inclouen comèdies, farses, tragicomèdies, comédie-ballets i més. Les seues obres s'han traduït a totes les llengües vives principals. Considerat el pare de la Comédie Française, els seus treballs s'interpreten amb més freqüència que els de qualsevol altre dramaturg actual.

Entre les seues influències més generals destaquen les comèdies de *Plauto, especialment en Amfitrió, inspirada en la comèdia homònima de l'autor llatí i L'avar, que deriva d'un personatge de la Aulularia *lautina. També sembla haver fet malament ús d'una de les obres de Cyrano de Bergerac, El pedant burlat (Le Pédant Joué), de la qual va copiar una escena quasi al peu de la lletra.

OBRES MÉS IMPOPRTANTS:
 
   1-Tartufo (1667)
Resultado de imagen de Tartufo libro

2-El misántropo (1666)
Resultado de imagen de El misántropo

3-Don Juan (1665)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...