dilluns, 18 de febrer del 2019

AUTORES


S.XVIII

Jane Austen:  Va nàixer la nit del 16 de desembre de 1775 en la rectoría de Steventon, Hampshire (Hants.), en el sud d'Anglaterra. Era la setena dels huit fills -la segona i menor de les dones- que van engendrar el clergue anglicà George Austen i la seua esposa Cassandra (Leigh).
És una de les més cèlebres escriptores britàniques, autora de Sensatesa i sentiments / Judici i sentiment / Sentit i sensibilitat (Sense and Sensibility, 1811), Orgull i prejudici (Pride and Prejudice, 1813) -la més coneguda i popular de les seues novel·les-, Mansfield Park (1814) potser la més complicada de les seues novel·les, Emma (1815) que es considera la seua gran obra mestra, L'abadia de Northanger (Northanger Abbey) i Persuasió (Persuasion, publicades pòstumament en 1817), entre altres.
Alguns tendeixen a menysprear la seua obra per creure equivocadament que es tracta tan sols de novel·les per a dones o novel·les roses. Si bé és cert que la història d'amor en les seues novel·les és el primer que pot atraure l'atenció del lector, qui es limite només a veure aqueix detall queda privat d'un material molt més enriquidor com la fina ironia i el minuciós estudi que fa de la naturalesa humana i del seu àmbit social, que és el que ha portat al fet que es consideren grans obres de la literatura anglesa i universal.

Eliza Haywood:  Shropshire, c. 1693 - Londres, 25 de febrer de 1756 . Va ser una escriptora, actriu i editora anglesa. Descrita com «prolífica fins i tot pels estàndards d'una edat prolífica», va escriure i va publicar més de setanta obres abastant la ficció, drama, traduccions, poesia, literatura i publicacions periòdiques a diaris. Haywood és una figura important del segle XVIII, reconeguda com una de les fundadores de la novel·la en anglès.
La primera entrada als registres públics on apareix és a Dublín el 1715, on figura com "Mrs. Haywood" que realitza l'adaptació de Shakespeare de Thomas Shadwell, Timon of Athens; or, The Man-Hater al Smock Alley Theatre. i s'identifica ella mateixa com "vídua", mentre que estava registrada com a "senyora" Haywood en els registres públics, malgrat no s'ha trobat cap registre del seu matrimoni, i la identitat del seu marit roman desconeguda.
La carrera d'escriptora de Haywood va començar el 1719 amb el primer lliurament de Love in Excess i va acabar el 1756, l'any en què va morir, amb els llibres de conductaThe Wife i The Husband, i la revista quinzenal The Young Lady. Va escriure en gairebé tots els gèneres, i moltes de les seves obres van ser publicades anònimament. Avui en dia, Haywood és considerada "l'autora de professió i la dona de negocis més important de la primera meitat del segle XVIII"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...