dimecres, 5 de juny del 2019

DONA AL PUNT ZERO

Dona al punt zero
Nawal El Saadawi
2. Situació en Egipte i la dona en la societat



En el llibre, la protagonista ens presenta algunes oracions que fan referència a la dona en la societat ja que el llibre intenta fer-nos veure com era.
Per exemple:

(Ser prostituta és millor que tindre un marit).
La protagonista, la qual, era una prostituta deia que era millor ser-ho que tindre un marit, ja que quan tens un marit, aquest pot fer el que vulga amb tu, inclús et pot pegar si vol, en el llibre, la novia de l’oncle de la Fridaus(la protagonista), no veia malament que el seu marit li pegara, deia que era una cosa normal.
Per altra banda si ets una prostituta pot ser pugues escollir amb qui llitar-te(en el cas de la Fridaus) i, a més cobres per fer-ho.

(Amos i esclaus)
En una part del llibre deien que a soles hi havien dos tipus de persones en el món : els amos i els esclaus, i, la protagonista se’n adona que sent prostituta no està sent ama del seu cos, però, deien que les dones mai podrien ser els “amos”.

(La revolució per a ells és com el sexe per a nosaltres)
Deien que la revolució dels homes era el mateix que el sexe per a les dones perquè deien que era una cosa de la qual es podia abusar.

(El càrrec de govern per a les dones)

La Fridaus, pensava en un ofici com metge, advocada, jutge… però no estava ben vist ixos tipus de treballs per fer-los una dona.

(L’únic home que pot estar avergonyit és el que té la butxaca buida)

A la Fridaus li havien casat amb un home molt major que ella, que ja estava jubilat, i, li deien que no havia d’estar avergonyit per això, a sole ho hauria d’estar si no tenia diners, ja que, per casar-se amb ella havia de pagar.
Inclús els homes havien de pagar per mantindre relacions sexuals amb elles, així que si no tenien diners, no ho podien fer.

(Les dones no poden divorciar-se)

Una vegada casades, les dones encara que ho demanen no poden divorciar-se del seu marit.
EN EGIPTE:
En Egipte, en ixe any de publicació de la novel.la va resultar la guerra del Yom Kipur ( un enfrontament entre els països àrabs).

En aquest segle,també, les dones no tenen relacions per amor i no poden escollir amb qui s’han de casar.
I, segons la classe social, les dones es banyen a la platja amb burkini (vestimenta que et tapa tot el cos).



4.Elements de la novela
1.PERSONATGES

-La Firdaus; aquesta comença sent una joveneta que es varen morir els seus pares, i es va quedar a càrrec del seu oncle.
També ha hagut de ser molt valenta perquè molts homes es varen aprofitar d’ella i al final del llibre es veu que és una persona que es fa valdre i encara sent una prostituta aconsegueix no vendre el seu cos a qualsevol.
-L’oncle de la Firdaus; aquest era un home que va obligar a la Firdaus a casar-se amb un home molt vell. Pensava que les dones no tenien els mateixos drets que els homes, i, fins i tot, defensava que havia que pegar si elles no es co9mportaven.


2.ESPAI I TEMPS

ESPAI: La situació transcorre en Egipte en el segle XX, on, hi ha moltes situacions que transcorreixen en la pressó del Cairo, a la vora del Nil i en cases de diferents personatges.
TEMPS: Hi ha un flashback al començament de la història, en el qual, conta una introducció de practicament tot el llibre. Després comença altra vegada la història explicant tot lo del principi més detenidament, amb un temps lineal.
L’autora, que fa en tercera persona la introducció i el desenllaç de la novel·la, narra en primera persona la història de Firdaus, acusada d’haver assassinat un home i que mentre espera en el corredor de la mort, explica la seua vida.
3.PREGUNTES
Lluita del personatge contra si mateix? O lluita del personatge contra un altre
ambient?

El personatge lluita contra la seva pròpia llibertat però també lluita amb la llibertat de la societat per tal de canviar-la.

Real o fictici? natural o cultural?

És una narració real i cultural.
Quant temps dura o transcorre en l'obra?
Des que va néixer la Firdaus fins que va ser adulta però encara jove.

conflicte intern?

Es refereix a com pensa la protagonista, i que vol.
Aquesta, el seu conflicte és que vol assolir la seva llibertat i no deixa que ningú la controle.

conflicte extern?
És la relació entre el seu entorn.
La protagonista té un conflicte amb la seva societat perquè, les dones no tenien poder.





-5.Aspectes tècnics
-Mots
Neguitosa p.58 Que no està tranquil perquè sent una gran impaciència.
Esperava neguitosa a que arribares.

Furtiva p.57 Que es fa d’amagat o dissimuladament.
Em va mirar molt furtivament per tal de fer que me’n anara.eca.
Hem d’eixugar els plats abans de portar-los al calaix




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...