dimarts, 29 d’octubre del 2019

Llegenda de creació (Mesopotàmics)




                           MITE DE CREACIÓ SEGONS ELS MESOPOTÀMICS

Els habitants de mesopotàmia pensaven que l'univers era una massa d'aigua, on regnaven els déus Apsu i Tiamat,que es passaven el dia discutint,i la seua descendència. Apsu desitjós de pau va pensar a destruir-los a tots. Un dels seus néts, Ea,va saber i va decidir atacar primer matant a Apsu.

Tiamat va ser contactada per alguns déus per a que destruïra a Marduk, fill de Ea. La deessa va acceptar complaguda per que era una gran oportunitat per a venjar la mort d'Apsu.

Tiamat va crear un exèrcit de monstres i déus horribles, que primer van atacar a Ea, qui va sentir tanta por, que va escapar.  En veure això, els altres déus es van sentir vulnerables i van demanar a Marduk que els defenga.Aquest va acceptar a canvi de ser nomenat príncep suprem dels déus.
 En la batalla, Marduk va donar mort a Tiamat amb una fletxa que li va entrar per la boca destrossant-li la gola i el seu exèrcit va ser llançat al inframón.

Morta Tiamat i destruït el seu exèrcit, Marduk va alçar la seua espasa i va partir en dos el crani de Tiamat. Amb una part va fer la terra, amb l'altra, el cel, creant la lluna i les estrelles, i va decidir crear servents per als déus: els  homes a qui els va atorgar la vida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...