dimarts, 29 d’octubre del 2019

Llegenda de creació






L'home de fang
Per molts anys, el món va estar poblat només per divinitats. Els déus, liderats per Zeus, van decidir crear éssers per poblar la terra. Així, va encarregar als fills de Jàpet que dotaran de gràcia i forces a les criatures terrenals. Epimeteu va donar a cada animal un do, a uns la bellesa, altres velocitat, alguns la corpulència, etc., segons la seva conveniència. Va donar tots els dons als animals, deixant finalment a l'home, que va quedar nu, indefens i desarmat. Davant d'aquell desastre, Prometeu va modelar una figura d'argila, a imatge i semblança dels déus i Atenea, deessa de la saviesa, va bufar alè de vida sobre la figura. Prometeu va robar el foc a l'Olimp, dotant els humans de saviesa, ensenyant-los la supervivència, les arts i les ciències.

Zeus, davant d'això, ple d'ira, va llançar llamps, llampecs i llamps, encadenant a Prometeu a la muntanya Caucas, en els límits de l'univers, on cada matí un àguila li menja el fetge, que li torna a créixer a la nit, per ser devorat novament el matí següent.

Trenta anys més tard, el gran Hèrcules va alliberar a Prometeu de tal cruel càstig. Per aquell moment, Hefest, déu del foc, va modelar la primera dona, que va ser inicialment de metall i en ser tan bella, Zeus va resoldre donar-li vida i cada un dels déus li va agrair donant-li un do: bellesa, gràcia, intel·ligència, habilitat i persuasió. No obstant això, Hermes la va dotar d'astúcia i falsedat, mentre que Hera li va donar curiositat i inquietud, condemnant a la dona a no tenir pau ni un sol instant.

Es va cridar Pandora i Zeus es la va enviar a Epimeteu com a regal, que va encisat per la seva bellesa, va decidir unir-se a ella immediatament. Com a regal, Zeus li va oferir una caixa adornada amb pedres pre, sense penes ni preocupacions. Romanien sempre joves, vivien de la terra i no existia cap mal que els asechara.

No obstant això, un dia la curiositat va poder més que ella i va obrir la caixa, donant origen a tots els mals d'aquest món. L'esperança va ser l'últim en sortir en forma d'ocell, sent el consol de la humanitat que, a partir d'ara, estaria sempre condemnada a patir.
cioses i coberta d'or, tancada amb pany i clau amb la promesa de no obrir-la mai per poder viure en pau. Així va succeir durant anys, la parella va ser feliç, aliens de problemes, sense penes ni preocupacions. Romanien sempre joves, vivien de la terra i no existia cap mal que els asechara.

No obstant això, un dia la curiositat va poder més que ella i va obrir la caixa, donant origen a tots els mals d'aquest món. L'esperança va ser l'últim en sortir en forma d'ocell, sent el consol de la humanitat que, a partir d'ara, estaria sempre condemnada a patir.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Maria Mercé-Marçal

 La germana, l’estrangera Tot el llibre és en blanc i els camins invisibles que he deixat rere meu se’ls ha menjat, rabent, el caragol del t...